top of page

Draaiboek of timeline bruiloft?

Wat we vanuit FBLS Weddings vaak zien gebeuren als we ondersteunen in het plannen van een bruiloft, is dat er (te) vroeg in het proces een draaiboek gewenst wordt. Maar eigenlijk is dat nooit écht de wens. Er is namelijk een groot verschil tussen een draaiboek en een timeline en daar nemen we jullie in dit blog graag in mee.


Verschil tussen draaiboek en timeline

In het draaiboek leg je met name taken, tijden en locaties voor je leveranciers vast. Een timeline is van belang in het begin van het proces en is voor het bruidspaar en de gasten leidend. We beginnen dus met het maken van een timeline. Dat is niet meer dan een grove dagindeling voor jullie trouwdag. Om die dagindeling in een vroeg stadium (goed) te kunnen maken, helpen we jullie op weg met een aantal vragen.


Hulp bij het maken van een timeline

Er zijn een aantal vragen die je jezelf kan stellen om een eerste timeline voor jullie trouwdag te maken. Vaak beginnen we met de vraag: hoe laat willen jullie de ceremonie laten starten? Met de ceremonie als hoogtepunt, kan je met andere vragen de uren voorafgaand aan de ceremonie en na de ceremonie indelen. Denk aan vragen als: Willen jullie foto’s voorafgaand aan de ceremonie maken, of daarna? Wanneer willen jullie elkaar voor het eerst zien? Oftewel: willen jullie een first-look opnemen?


Hulp bij het maken van een draaiboek

We noemen het draaiboek ook wel ‘the holy grail van iedere weddingplanner’ want het draaiboek helpt om het overzicht te bewaren over de hele dag. De timeline is de basis voor het draaiboek, maar is een stuk gedetailleerder. Details van alle onderdelen in de timeline worden verwerkt; wanneer worden zaken geleverd, opgebouwd, afgebroken, door wie, waar? Belangrijk is om rekening te houden met uitloop, en het draaiboek vooral ook los te durven laten.


Wist je dat.. het draaiboek pas echt 1-2 weken voor de bruiloft definitief wordt? Last-minute kunnen er nog veel zaken wijzigen door bijv. het weer. Maar denk ook aan de aanvraag van speeches etc. Die worden bij voorkeur op het laatste moment verwerkt, en zijn met name van belang voor de ceremoniemeester, weddingplanner, fotograaf en/of videograaf.Hulpmiddel plannen bruiloft
DIY Weddingplanner - kleur Cognac


DIY-Weddingplanner

De maandelijkse checklist, hulp bij het maken van een timeline en templates om een draaiboek op te stellen, vind je terug in het eerste tabblad van onze DIY - Weddingplanner. Een uitgebreide Weddingplanner waarin je in 10 stappen wordt begeleid in het plannen van jullie bruiloft. Ervaren weddingplanners hebben hun kennis gebundeld in een overzichtelijke planner met 10 tabbladen (stappen) en zo’n 100 pagina’s vol tips, informatie, invullijsten, vragen en nog veel meer.


Lees meer over de DIY-Weddingplanner in de blog 'Wat moet je allemaal regelen als je gaat trouwen?' of ga direct naar de bestelpagina in deze webshop.


Comments


bottom of page